bağzı tartışmalar

Adalar’daki Ulaşım ve Araç Tartışmaları Üzerine Zorunlu Açıklama

4 yıl önce 16 Haziran 2020 tarihinde yayınladığımız Adalar’daki ulaşım tartışmaları hakkındaki kamuoyu duyurusunu yeni tartışmalar ışığında tekrar yayınlıyoruz… (dokuzadabirdeniz.com) Adalar Savunması, İBB ve Adalar Belediyesi tarafından Adalar’da uygulanmaya hazırlanan yeni ulaşım düzeni ve kullanılması planlanan araçlara ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada Adalar’da ulaşımın temel biçiminin geçmişte olduğu gibi bugün de …

Oku

Katılımcılık aracı olarak yarışMA: Taksim Yarışması üzerinden İBB’nin yerel yönetim politika araçlarına ilişkin bir tartışma

Gül Köksal & Ekin Sarıca & Burcu Yanar Kent hakkı kolektif bir haksa, kent mekânının ne şekilde ve kimin ihtiyaçları doğrultusunda biçimleneceği yarışmayla belirlenemeyecek, yarışma sınırları içine hapsedilemeyecek, alelacele icra edilemeyecek, rekabetçi bir yoldan çok, kolektif bir aklın ürünü olması gereken politik bir öneme sahiptir. Bizler kent hakkı, mekân üretimi, …

Oku

Atların küçük Gezi’si: Yaşam Nöbeti, Adalar ve faytonlar

  Ömer Süvari  19 Aralık 2019 günü Adalar’da faytonlarda çalıştırılan 81 atın İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ruam (+) teşhisi koyularak öldürülmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde “Atlı Faytonlar Yasaklansın” talebiyle başlayan #YaşamNöbeti devam ediyor. Hayvan sömürüsüne karşı olan inisiyatifler ve bireyler tarafından başlatılan nöbet, kısa zamanda …

Oku

Kent hakkına gerçek anlamını geri vermek

Jean-Pierre Garnier bir şehir düşünürü, bilim insanı, eğitimci ve anarko-otonom hareketlerde bir siyasi aktivist; çalışmalarını alternatif medya üzerinden paylaşıyor. Fransa ve Küba’da şehir plancılığı yaptı ve Toulouse, Paris VIII, Paris I, Ecole Spéciale d’Architecture, CNRS gibi çeşitli Fransız kuruluşlarında eğitimci ve araştırmacı olarak çalıştı. Araştırmaları kapitalist kentleşmenin çeşitli yönlerine odaklanıyor: …

Oku

Mesele “Üç Beş At” Meselesi; Yaşam Hakkı Meselesidir

Mesele “Üç Beş At” Meselesi; Yaşam Hakkı Meselesidir – Abdullah Onay (Heybeliada) Adalar’daki fayton tartışmaları artık yerel bir sorun olmaktan çıkıp, ulusal düzeye taşındı. İmza kampanyası beş yüz binlere vardı. Bir yandan olması gereken bir şeydi, iyi oldu, ama diğer yandan var olan tozu dumanı arttırdı. Kimilerine basit gibi görünse …

Oku

Ellinci yılında şehir hakkı

Ellinci yılında şehir hakkı – Andy Merrifield Lefebvre’nin büyük öngörüsü, şehir için yeni bir statüye dair hayaletvari bir tasavvur-düşünce olarak, şehir hakkı ve şehrin hakkı olarak, demokratik kentsel ağ örüntülerine ait bir irade, siyasetin özünü ve ulus devletin rolünü sorgulayan konfederasyon meclislerinin dayanışması olarak ortaya çıkıyor. “Yirmi birinci yüzyılın citadin(e)”i …

Oku

Kent mekânını özgürleştirmek üzerine

Stavros Stavrides, kenti ona içkin toplumsal ilişkilenme biçimleri üzerinden bütün karmaşıklığıyla kavramanın, sermayeden kurtulmaya dönük mücadelemiz açısından kritik önemde olduğu düşüncesinden yola çıkıyor.   SONER TORLAK Son zamanlarda sosyal bilimlerde bir “mekânsal dönüş”ün söz konusu olduğunu dillendiren seslerin sayısı artıyor. Özellikle kentlerin kamusal mekânlarının neoliberalizm üzerinden daha sert ve süreklilik …

Oku

yeter ki sor bana, senede bir gün

ayşe düzkan burası feministlerin, kadınların 8 mart dışındaki zamanlarda da yazı yayınladıkları bir yer ama başlıktaki ifadenin solun/basının önemli bir kısmına yakıştığını siz de takir edersiniz. lafı uzatmadan sol ve feminizm ilişkisi üzerine bir şeyler yazmak istiyorum. Feminizmin türkiye’deki tarihi boyunca soldan gelen iki tehlikeli yaklaşım oldu. bunlardan birincisi, feminizmi …

Oku

Suçlular ve Güçlüler: Bir Uzun Yassıada-Sivriada Hikayesi…

Ömer Suvari – Heybeliada Yassıada ve Sivriada’nın imara açılması sürecinin gerisinde çeşitli hükümetler, bakanlıklar, koruma kurulları gibi resmi kurumların yanı sıra gazetecilerden inşaat şirketlerine, STK’lardan belediyelere, sermaye gruplarından koruma kurullarına, mimarlara, yerel ve bölgesel aktörlere kadar uzanan tanıdık tanımadık pek çok değişik figürün yer aldığı yıllar süren bir girişimler dizisi var. Türkiye’nin gördüğü en büyük ve en akılalmaz, …

Oku

7 Haziran’dan 1 Kasım’a Adalar’da seçim…

(dokuzadabirdeniz-2015)  1 Kasım 2015 tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimleri, tüm Türkiye’de olduğu gibi Adalar’da da çokça tartışılacak sonuçlar yarattı.  Kimi sandıklarda yaşanan küçük tartışma ve sürtüşmeler dışında  önemli bir olaya şahit olunmayan İstanbul adalarındaki seçimlerde,  7 Haziran seçimlerine oranla CHP oylarını 4,5 puan artışla % 46.86’ya yükseltti ve birinci parti oldu. İktidardaki AKP oylarını …

Oku

Yassıada’nın Cellatlarına!

 Yazı ve Fotoğraflar: İzel Levi Coşkun (Burgazada) Çocukluk yıllarımın rüyalarına giren iki gizemli adası vardı. : Yassıada ve Sivriada… Burgaz’ın arkasından sisler arasında çok uzaklarda, hayal meyal seçilir ve ulaşılması imkânsız gibi görünürdü gözüme. Hatırımda kalanlar; orada çok akıntı vardır, yüzmek tehlikelidir, zaten oralar normal ada denizinden en az 1-2 …

Oku

Bırak Issız Kalsın, Sahip Olma Sahip Çık!

İpek Thevenon – Heybeliada 21 Temmuz günü, Gezi’nin deli rüzgârlarıyla pupa yelken deryaya açılan forumların, belki de en kayda değer maceralarından birinde, Sivriada ve Yassıada’ya doğru seyrederken, yüreğimizde, elimizde, dilimizde bir haykırış vardı : « BIRAK ISSIZ KALSIN ! » Takip eden günlerde, gerek basının manşetleri, gerek bizlerin meyli, birçok haklı, ortak çığlığın arasından …

Oku

Hangi Kentte, Hangi Hak?

Marcelo Lopes de Souza *   Çeviren: Aytaç Demirci** Düzelti: Erbatur Çavuşoğlu İlk kez 1960’larda Fransız filozof Henri Lefebvre tarafından telaffuz edilen “Kent Hakkı” ifadesi bugünlerde epey revaçta. Karşılığında ödenen bedel ise genellikle Lefebvre’ in kavramının içinin boşaltı iması ve yozlaştırı iması oluyor: Çoğu durumda kavram sadece kapitalist kent bağlamında ve (“iyileştirilmiş”) temsili “demokrasi” temelinde daha “insani” …

Oku

Adalar’da Faytonlar ve Atlar

İnsanlar, atlar,  kediler, köpekler, kuşlar, balıklar, ağaçlar, biz hepimiz… Ya Hep Beraber, Ya Hiç Birimiz! Bu rapor Heybeliada Forumu tarafından Eylül 2014 tarihinde hazırlanmış, Adalar’da hayvan hakları ve faytonlar gibi tartışma başlıklarının çeşitli yönlerine değinen ilk çalışmalardan biri olarak önem taşımıştır. At ölümlerinin yoğun olarak yaşandığı yıllarda hazırlanan bu rapor önemli bir belge olarak Heybeliada …

Oku

2003 Burgazada Yangını

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç * İstanbul’da yaşayan ve Adalar’a gitmeyenlerin sayısı çok azdır. Adalar, kalabalık ve gürültülü şehir ortamından uzaklaşmak isteyenler için bulunmaz mekanlar arasındadır. Otomobil kullanımına izin verilmeyen Adalar’da, fayton gezintisinin ayrı bir güzelliği vardır. Faytoncuların, nal seslerinin asfaltta çıkardığı soloyu dinleten bir tutkudur bir sevdadır Adalar. Denizin yeşille kucaklaştığı …

Oku

Kent Hakkı ve İstanbul

Enformelliğin Sınırları Değişirken Kent Hakkı Julia Strutz – Erbatur Çavuşoğlu *   Giriş İstanbul’un son altmış senelik tarihi bir anlamda devletin enformellikle mücadelesinin çelişkili hikâyesidir. Bir yandan büyüme, kalkınma, modernleşme tahayyülleri diğer yandan bu süreci olabildiğince düşük maliyetlerle başarma zorunluluğu formel ile enformel arasındaki belirsiz çizgiyi daha da muğlaklaştırır. Bir …

Oku

Duyuru…

Bu daha başlangıç mücadeleye devam! Adalar Savunması’nın Yassıada “hafıza mekanı” olsun, öbürü” bellek mekanı”, beriki müze, diğeri kongre ve sergi adası olsun, karşı kayalıklar demokrasi, şu kıyılar teokrasi, arkadaki kuş yuvaları sempati, balık yuvaları da Mahmut olsun türünden girişim, proje, kampanya, kurum, konsey, STK, yaşlı, genç, sivil, asker ve bireylerle …

Oku