Montreal turistik faytonları yasakladı, sırada New York var…

Kanada’da Montreal Şehir Meclisi aldığı bir kararla 1 Ocak 2020 itibariyle kentte at arabası ve turistik rehberli faytonculuk uygulamasının yasaklandığını açıkladı. Montreal Belediye Meclisi’nden Sterling Downey kararın gerekçesi
olarak  “Yazın sıcak hava dalgaları ve kışın aşırı soğukların atların yaşamını tehlikeye atması, ayrıca yollardaki araç sayısının yarattığı tehlikeler” olarak açıkladı. (1)  Montreal’de uzun yıllardır devam eden fayton karşıtı hareket ve atların ticari amaçlarla çalıştırılmasına son vermeyi hedefleyen hayvan hakları mücadelesi bu şekilde önemli bir başarı elde ederken, geçtiğimiz yıl  binlerce imzalı dilekçelerin belediye meclisine sunulmasıyla başlayan kampanya faytonların kaldırılmasıyla sonuçlanmış oldu.ny-protest Atların çöktüğü, sakatlandığı, öldüğü ve acı çektiği birçok trajik olayın yaşandığı Montreal’de geçtiğimiz sene bir fayton ve motorlu araç arasında yaşanan çarpışma, bir fayton atının metal asfalt ızgarası üzerinde kaydıktan sonra sakatlanması, bir atın da turistik turun ortasında düşerek ölmesi Montreal’de büyük tepkiye neden olmuştu.

Montreal’deki faytonların sahibi Caleche ve Lucky Luc şirketlerinin ahırlarında çalışan yaklaşık 50 seyis ve sürücünün başka iş bulmasına yardımcı olmak ya da erken emekli olmalarına ilişkin 2019 yılı boyunca yürütülen görüşmeler halen devam ederken, faytonda kullanılan atların sahiplerine de at başına 1.000 dolar ödenmesi teklif edildi. Öte yandan bir turizm kenti olan Montreal’de seyis ve sürücülerin diğer turistik işlere geçişine yardımcı olmak için belediye bünyesinde yeniden eğitim programları düzenleniyor.

 

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hayvan hakları savunucularının gündemindeki yerini koruyan New York Central Park faytonlarının kaldırılması için yürütülen mücadele devam ediyor. Geçtiğimiz ay Avustralya’nın Melbourne kentinde bir fayton sürücüsünün yere düşen atını tekmelediği videonun yayılması üzerine (2) Melbourne ve New York’ta faytonların yasaklanması talebiyle yapılan gösteriler devam ediyor. billfinal2New York Central Park-Manhattan bölgesinde turistik maçla kullanılan 68 faytonun çalışma şartları geçtiğimiz yıl Belediye Meclisi’nde tekrar görüşülmüş “New York Hayvan Hakları Mevzuatı” paketi kabul edilmişti.  Belediye Başkanı Bill de Blasio tarafından 25 Kasım 2019’da imzalanan The Carriage Horse Heat Relief Bill paketi kentte kaz ciğeri satışını yasaklayan, hayvana karşı şiddet uygulamaların raporlayan, hayvan barınaklarından alınan hayvanların takibini kolaylaştıran, yabani kuşların kaçakçılığını engelleyen ve  atların sıcak ve soğuk hava şartlarındaki çalışma şartlarını sınırlayan hükümler içeriyor. Pakete göre belediye bünyesinde bir de Hayvan Refahı Ofisi kuruluyor. New York’un yeni belediye başkanı Bill De Blasio, seçim öncesinde New York’tan atlı arabaları aşamalı olarak kaldırmayı vaat etmişti.

 

New York Faytonları hakkında detaylı bilgi için:

EXPOSED! NYC Horse-Drawn Carriages: The Worst Tourist Attraction in the Greatest City

EXPOSED! NYC Horse-Drawn Carriages: The Worst Tourist Attraction in the Greatest City

 

(1)https://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/montreal-bans-horse-carriages/

(2)onegreenplanet.org/…/carriage-driver-kicks-lazy-horse-that-collapsed-in-the-middle-of-the-street

 

Montreal Bans Horse Carriages!

(2) https://www.ctvnews.ca/world/australian-carriage-driver-repeatedly-kicks-downed-horse-1.4733811

About 9ada1deniz

Check Also

Üzgünüz, öfkeliyiz, artık yeter!

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayındaki yangının ardından Heybeliadamız bugün bir kez daha yandı! Alınan önlemlere, orman …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir