Hangi ülkede kaç ada var?

(dokuzadabirdeniz) – Yeryüzünde en fazla adaya sahip olan ülkeler hangileri? Adalar’da yaşayanların zaman zaman aklına düşen bu soru sadece adalıların, coğrafyacıların ve bilim adamlarının değil, turizm şirketlerinin de yanıtını merakla aradıkları bir soru! İngiliz The Telegraph Gazetesi’nin(1) “hangi adalara gitmelisiniz” sorusuna yanıt aramak için sorduğu bu soruyu biz biraz daha zenginleştirerek yanıtlayalım istedik. Korkmayın gazetelerin, turizm tur şirketlerinin ve seyahat acentalarının “sakin turizm cenneti”, “inziva koyu” diyerek pazarlayamayacağı kadar çok ada var. Dünya sayamayacağınız kadar çok adayla dolu ve dünyanın toplam kara alanlarının yüzde 5.3’ünü adalar oluşturuyor. Bu kadar az yer kaplamalarına rağmen dünya adaları kuş, amfibi, sürüngen ve kuş türlerinin yüzde 75’ine ev sahipliği yapıyor. Yeryüzündeki kuş türlerinin de yüzde 19’u da yalnızca Adalar’da yaşıyor. Adalar’ı neden korumalıyız ve savunmalıyız sorusunun en basit yanıtlarından birini işte bu canlı çeşitliliği ve zenginliği oluşturuyor….

O halde dünyada en çok ada barındıran ülkelere bir gözatalım…

 

Birleşik Krallık – İngiltere

Birleşik Krallık’ta çoğu İskoçya’da olmak üzere (İrlanda dahil) 6.806 tane ada bulunuyor. Britanya Adaları ise 6.289 ada olarak sayılmış ve haritalandırılmış durumda. Anlayacağınız gibi dünyanın ve okyanusların dört bir yanına dağılmış, sömürgecilik döneminden kalan 600’e yakın adada halen Birleşik Krallık bayrağı dalgalanıyor.

Yaeyama- Japonya
Yaeyama- Japonya

Japonya

Tam bir adalar devleti olan Japonya’da toplam 6,852 ada var. Bunlardan 430’unda yerleşim bulunuyor. Japon takımadaları, ABD’nin doğu kıyısına paralel bir şekilde 1.869 mil boyunca uzanıyor. Artan sayıda açık hava sanat projesine ev sahipliği yapan Naoshima, Karayipler’den taşınmış gibi görünen Yaeyama bunlardan sadece bir kaçı.

 

Filipinler

Filipinler ülkenin Ulusal Haritalama kurumunun  yaptığı son tahminlere  göre 7,641 adadan oluşuyor.  Tahmin diyoruz, çünkü bir önceki rakam 7.107’di.  Luzon, Visayas ve Mindanao olmak üzere  üç ana ada grubuna ayrılan ülkede büyük tahribata uğrayan adalar olduğu gibi halen insan eli değmemiş doğal yaşamın hüküm  sürdüğü adalar da var.

Avustralya

Son dönemde dev yangınlarla ve “çok su içtikleri” gerekçesiyle develeri ve atların öldürmesiyle tanıdığınız Avustralya’da resmi istatistikleri göre 8,222 ada var. Bunların çoğu (3.747) Batı Avustralya’da, ardından Queensland (1.955), Tazmanya (1.000), Kuzey Bölgesi (887) ve Güney Avustralya (346) geliyor. Adalar’ın en büyükleri Tazmanya ve Darwin kentinin hemen  kuzeyinde yer alan Melville Adası.

Tazmanya
Tazmanya

Endonezya

Ulusal Havacılık ve Uzay Enstitüsü NASA tarafından 2002 yılında yapılan bir araştırmaya göre Endonezya 18.307 adadan oluşuyor. CIA’in yıllık Factbook’una bakarsanız aynı sayı 17.508. Bir başka kaynağa göre ise Endünezya’da 13.466 ada var. Ne kadar yüzölçümü olduğunu ve kaç adaya sahip olduğunu bilmeyen ülke mi olur demeyin; Endonezya, Güneydoğu Asya’dan Avustralya’ya kadar binlerce kilometre uzanan irili ufaklı adalardan oluşan, kimi bölgelerinde halen kabile hayatının yaşandığı bir devlet.

Raja Ampat - Endonezya
Raja Ampat – Endonezya

Kanada

Kanada’da adaların tam sayısı bilinmiyor ancak yapılan tahminler en az 30.000 ada olduğu yönünde. Georgian Bay bölgesi Otuz Bin Ada olarak da bilinen dünyanın en büyük tatlı su takımadalarını içeriyor. Bu arada, Kanada-ABD sınırının bir parçasını oluşturan Saint Lawrence Nehri de 1.864 takımada barındırıyor.

 

Norveç

Kuzey Kutup Dairesi’nin derinliklerindeki Svalbard’dan, dünyanın en uzak noktalarından biri olan ve Güney Atlantik’te sadece kuşlar ve fokların yaşadığı Bouvet Adası’na uzanan irili ufaklı 50.000 ada Norveç toprağı sayılıyor.

Bouvet Adası - Norveç
Bouvet Adası – Norveç

 

 

Finlandiya

Finlandiya turizm kurula göre ülkenin 179.584 adası var. Bunların 98.050 tanesi ülkenin göllerinde bulunuyor. En çok bilinenleri elbette Åland Adaları.

 

Åland Adaları
Åland Adaları

İsveç

İstatistiklere göre İsveç’in  267.570 adası var. 2013 yılında hazırlanan İsvieç’in Adaları raporuna göre bu adalarda sadece 984 kişi yaşıyor. İsveç sahip olduğu ada sayısıyla dünyanın ada başkenti gibi görünüyor.

 

Diğer ülkelerin ada sayısına gelince

Bahamalar’da 3.200,  Şili’de 2.324,  Yunanistan’da yaklaşık 1.600’e, Tayland’da 1.430, Hırvatistan’da 1.200, Maldivler’de 1.192, Estonya’da 900, Yeni Zelanda’da 600, Türkiye’de ise 500 ada ve adacık bulunuyor.

 

(1)  https://www.telegraph.co.uk/travel/lists/countries-with-the-most-islands/

About 9ada1deniz

Check Also

Üzgünüz, öfkeliyiz, artık yeter!

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayındaki yangının ardından Heybeliadamız bugün bir kez daha yandı! Alınan önlemlere, orman …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir