Heybeliada’da Oturuyoruz…

   224   

23.08.2013

BASINA VE KAMUOYUNA

 Heybeliada’da Oturuyoruz!

Heybeliada’da Hastane, Sağlık Merkezi ve 24 Saat Acil İlk Yardım Hizmeti İstiyoruz!

İmza topladık yanıt veren yok, dilekçe verdik aldırış eden yok, yürüyüş yaptık gören, duyan yok! Şimdi de oturuyoruz, Heybeliada’da oturuyoruz!

Heybeliada Forumu olarak 23 Ağustos Cuma günü saat 11.00’den itibaren sağlık hakkımız için 24 saatlik bir oturma eylemi yapıyoruz.

211Sağlık hakkımız için, acil sağlık taleplerimiz için ve halen hastanede yatmakta olan arkadaşımız Ali Mert için, #direnAliMertBaltacı demek için Heybeliada İDO İskelesi’nin karşısındaki meydanda oturuyoruz!

Halkın yaşama ve sağlık hizmetine erişim hakkını görmezden gelen uygulamaların son halkası Heybeliada’da yaşanıyor. Kış aylarında binlerce insanın yaşadığı, yaz aylarında onbinlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Heybeliada’da bir HASTANE YOK! Çocukların, gençlerin, kadınların yeterli hizmet alabileceği donanımlı bir AİLE SAĞLIK MERKEZİ YOK! Sık sık yaralanmalaın, yol ve deniz kazalarının yaşandığı Heybeliada’da 24 Saat hizmet veren bir İLK YARDIM HİZMETİ YOK!

Ayladır yürüttüğümüz imza kampanyalarına, imzaladığımız dilekçelere, hükümet kurumlarıyla ve İl Sağlık Müdürlüğü’yle yaptığımız görüşmelere YANIT VEREN YOK!

Arkadaşlar,

223Son olarak Heybeliadalı arkadaşımız Ali Mert Baltacı 11 Ağustos gecesi bir kaza geçirdi. Arkadaşımızı İstanbul’a götürene kadar saatler geçti. Arkadaşımızın defalarca kalbi durdu, yeniden hayata döndü, saatler süren ameliyatlarla yaşama tutunmaya çalıştı ve halen de yaşama mücadelesi veriyor.

Bugün topladığımız dilekçelerin, yaptığımız yürüyüşlerin ve eylemlerin ardından bir kez daha Ali Mert son olsun, adamıza bir hastane, donanımlı bir sağlık merkezi ve 24 saat acil ilk yardım hizmeti istiyoruz demek için yanyana geldik.

Buradan bir kez daha yetkililere sesleniyoruz! Biz Heybeliada’da oturuyoruz ve sağlık hakkımızı istiyoruz…

– Haftada 7 gün 24 saat acil sağlık hizmeti verecek ve hastayı ihtiyacı olan hizmet birimine ulaştıracak, ücretsiz ve hızlı erişilebilir gezici ve sabit sağlık birimleri istiyoruz.

IMG_2129– Haftada 7 gün 24 saat hizmet alabileceğimiz vardiyalı, ücretsiz başta doktor, hemşire ve Acil Tıp Teknisyeni olmak üzere sağlık personeli istiyoruz.

Ali Mert Son Olsun, Sağlık hakkımızı istiyoruz!

Polis değil doktor, otel değil hastane!

 HEYBELİADA FORUMU

23.08.2013

 

TALEPLERİMİZ:

 

İstanbul Adalar ilçesi coğrafi yapısı nedeniyle sağlık hizmetleri konusunda yetersizlikler yaşamaktadır. Mevcut sağlık işleyişinde Aile Hekimliği uygulamaları ikamet eden kişi sayısı üzerinden düzenlenmektedir. Ancak Adalar ilçesinde yaygın yerleşim dört adaya yayılmıştır ve yaz aylarında nüfus 2-3 katına artar. Ancak bu nüfus başka ilçelerde ikamet ediyor göründüğünden Adalardaki nüfus artışı verilen hizmeti etkileyemiyor.

Adalar ilçesinde yaşayanların sağlık hizmetlerine ulaşımdaki en büyük sorunu acil sağlık hizmetleri ve 2. ve 3. basamak hizmetlere erişimdir. Birinci basamak hizmetlerde de sıkıntı vardır.

 

Adalar ilçesinde sağlık hizmetlerinin tüm bireylere ihtiyaçları oranında ulaşabilmesi ve acil ya da uzmanlık gerektiren hizmetlere kolay ve hızlı ulaşım için aşağıdaki birimler önerimizdir:

 

  1. Birinci basamak poliklinik hizmeti: Her adaya nüfuslarına bakılmaksızın birinci basamak hizmetlerinin aksamayacağı şekilde sağlık personeli sağlanmalıdır. Bu düzenlemede birinci basamak hizmetlerinin sürekliliği göz önüne alınmalıdır. Önerilen personel sayısı her ada için 2 adet aile sağlığı hekimi, 2 hemşire, 2 laboratuvar teknisyeni ve hizmetli personel şeklinde olmalıdır.

Altyapı olarak: Temel biyokimya (üre, glukoz, kreatinin, Na+, K+, Cl, ALT, AST, bilurubin, troponin I, CK-MB, CK, total protein, albumin, TG, cholesterol, LDL, HDL), hemogram ve idrar analizörleri bulunmalıdır. EKG cihazı, portatif röntgen cihazı, glukometre, pulse oksimetre, fetal pulse dedektörü, tansiyon aleti, steteskop, negatoskop, jenaratör, soğuk zincir için buzdolabı, pediyatrik ve tetanoz, kuduz aşıları ve diğer birinci basamak hizmet materyalleri.

 

  1. Acil tıp hizmeti: Acil tıp hizmetlerinde karşılaşılan en önemli aksaklıklar; zamanında hastaya ulaşamama, müdahale ve transferdir. Bu nedenle önerimiz Büyükada’da Adalar Ana Acil Tıp Merkezi yapılandırılmalı ve her adada yeterli fiziksel nöbet ortamı sağlanan istasyonlar oluşturulmalıdır. Tüm istasyonlarda 24 saat Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri (AABT) ve hemşire bulunmalıdır. Ana Acil Tıp merkezinde 24 saat hekim bulunmalı. Diğer adalardaki müdahalelere AABT Büyükada’da merkezde bulunan hekime gerektiğinde danışarak müdahale eder. Sonuç olarak önerimiz her adada yoğun bakım kara ve deniz ambulansları bulunmalıdır. Ambulanslara erişim 112 üzerinden olacaktır. Ayrıca adalarda hasta ve yaşlıların transferlerini yapacak “hasta nakil araçlarına” da gereksinim vardır.

 

  1. İkinci Basamak Hizmetleri: Kolay ulaşımın sağlanması açısından Adalardaki devlet hastanesi iyi bir noktadır. Devlet hastanesi yeterli hizmeti verecek şekilde personel ve malzeme açısından geliştirilmelidir. Bir başka seçenek olarak Heybeliada sanatoryum binası hastane olarak yeniden hayata geçirilebilir.

 

    • Kadın-Doğum Hizmetleri : Adalar ilçesinde yaşayan kadınların en önemli sağlık eksiklerinden biri doğum hizmetleridir. Doğum yapacak bir çok kadın adalardan taşınmak zorunda kalmaktadır. Bu nedenle Adalar ilçesi sınırları içinde doğum yapmalarının sağlanacağı 2. basamak donanımlı bir birime ihtiyaç vardır. Büyükadadaki devlet hastanesi doğum ünitesi bu hizmetler için geliştirilebilir. Hasta nakil aracı ya da ambulans erişim sağlayacak olan araçlardır.

 

About 9ada1deniz

Check Also

Adanın Delinimetleri – II

Portreler Tuba Nur Bakaçhan   Bazen şey olur… birini sadece bir yerde görüyorsanız onu sadece …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir