Yassıada ziyaretinden gözlemler

Yiğit Özar – Arkeologlar Derneği İst. Şb.

Yassıada ve Sivriada’da yapılacak otel ve kongre merkezi projesi kapsamında Yassıada’da başlayan inşaat çalışmalarında kültür varlıklarının tahrip edildiği haberleri üzerine Adalar Savunması, CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri, CHP İstanbul milletvekili Onursal Adıgüzel ve HDP İstanbul Milletvekili Prof.Dr.Beyza Üstün ile Mimarlar Odası, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ve Çevre Mühendisleri Odası temsilcilerinden oluşan yaklaşık 50 kişilik bir grup Yassıada’ya çıkarak incelemelerde bulundu. İncelemeye 1998 yılında Yassıada’da yüzey araştırması yürüten Prof.Dr.Erendiz Özbayoğlu da katıldı.

1636594959918491 Bizans Dönemi’nde bir inziva ve sürgün yeri olarak kullanılan ada da bir manastırın varlığı bilinmektedir. Ayrıca, 19.yy’da İngiliz sefiri Sir Henry Bulwer tarafından şato görünümlü yapılar inşa edilen adada, Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı yapılarda bulunmaktadır. MESA İnşaat’ın uygulamalarından sorumlu proje müdürü Rıdvan Selim Güngör’ün herşeyin izinli olduğunu söylediği çalışmalarda ilk etapta şantiyenin kurulabilmesi için gerekli hafriyatların yapıldığı ifade edildi. İncelemeler sırasında adada kalıntıları görülebilen Bizans dönemine ait hücreli yapı ve 19.yy’da İngiliz sefiri Sir Henry Bulwer tarafından yaptırılan şato görünümlü yapıların çevresinde sonradan inşa edilen askeri yapıların yıkıldığı, yıkım çalışmalarının tescilli yapıların etrafında gerekli koruma önlemleri alınmadan yapıldığı tespit edildi.

1636594969918490-300x200

3. derece arkeolojik sit alanı olan adada ağır iş makinaları ile çok sayıda kazı yapıldığı belgelendi. Seyir terası yapılacak alanda ise ana kayanın kıralabilmesi için dinamit kullanıldığı MESA inşaat yetkilileri tarafından kabul edildi. İnceleme sonrasında İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, “ Buraya gelen heyetin hazırlayacağı raporu TBMM ve Başbakanlık’a göndererek tarih yıkımının durdurulmasını sağlamak istiyoruz” dedi. HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün ise “Buna neden olan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne müracaat edeceğiz” dedi. Mimarlar Odası temsilcisi Mücella Yapıcı, Yassıada ve Sivriada’yı denetim ve izin mekanizmalarından muaf tutan 18 Nisan 2013 tarihli torba yasanın 27. Maddesinin iptal edilmesi gerektiğini belirterek “Torba yasaya dayandırılan maddenin derhal kaldırılması, bu inşaatın durdurulup tespitin yapılması gerekiyor” dedi.

About 9ada1deniz

Check Also

Yassıada’da açılışı yapılan demokrasi ve özgürlük adası değil, bir doğa, tarih ve hukuk katliamı anıtıdır!

Bugün Yassıada’da açılışı yapılan yer bir “özgürlük ve demokrasi adası” değil bir doğa, tarih ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir