Heybeliada yangınının gösterdikleri…

12 Temmuz 2020 günü Heybeliada’da yaşanan yangın, adada yaşayanların katkısının yanı sıra İstanbul ve İzmir’den sevkedilen helikopterler ve yangın söndürme uçaklarının müdahalesiyle kontrol altına alınabildi.  Yangında Adalar’da yerleşik orman ve itfaiye teşkilatlarının yetersizliği bir kez daha su yüzüne çıkarken, 10 hektarlık bir alanı etkileyen ve üç saat kadar süren yangının yayılmasının engellemesinde Adalar’da yaşayanların ve yangın söndürme uçaklarının katkısı büyük oldu.

Heybeliada’da yaşanan yangın üzerine Adalar Savunması bir açıklama yayınlayarak, yaşanan felaketin tekrarlanmaması için Adalar’daki İtfaiye, Orman ve Belediye teşkilatlarını Adalar halkıyla birlikte yeni koruyucu önlemler almaya çağırdı:

“Bugün Heybeliada’nın gördüğü en büyük yangınlardan biri güçlükle söndürülebildi. Soğutma çalışmaları itfaiye ve orman görevlilerinin ve Adalıların katkısıyla halen devam ediyor.

Bugün Adanın Mezarlıklar bölgesinde ve ardından Aşıklar Yolu’nun iki tarafında yayılan yangında onlarca dönüm kızıl çam ormanını, maki ekosistemini ve bu ormanlarda yaşayan canlıları kaybettik.

Üç saat kadar süren bu yangınla bir kez daha gördük ki Adalar’daki yetersiz itfaiye ve orman teşkilatları, Adalarımızı yangınlara karşı korumasız bırakıyor. Her yangını söndürmek için kazma kürek canı pahasına, zehirlenme ve yaralanma tehlikesi altında ormanlara koşan Adalar halkı su gelmeyen hidrantlarla, suyu biten itfaiye araçlarıyla karşılaşıyor.

Ormanlarımızı ve kıyılarımızı işletmelere kiraya veren, çitlerle çeviren orman müdürlükleri, ormanları korumak için en basit önlemleri bile alamıyor. Yangına ancak yayıldıktan sonra kalkan uçaklar ve helikopterlerle müdahale ediliyor, yangın rüzgarın kesilmesiyle söndürülebiyor.

Son beş yılda sayıları ve boyutları giderek artan yangınlar hepimizi, tüm Adalar halkını giderek daha fazla endişelendiriyor. Kaybettiğimiz orman alanları ve yok olan canlılar için duyduğumuz tarifsiz üzüntü endişelerimizi büyütüyor. Daha büyük felaketlerle karşılaşmamak için başta İtfaiye, Orman ve Belediye teşkilatları olmak üzere tüm kurumları ormanları korumak için Adalar halkıyla birlikte yeni adımlar atmaya, önlemler almaya çağırıyoruz.”

About 9ada1deniz

Check Also

Dünya’nın en kuzeyindeki ada keşfedildi!

Grönland’da örnek toplamak için geçen ay yola çıkan bilim insanları, Dünya’nın en kuzeyindeki kara parçasını buldu. Araştırma …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir