İzlanda’dan “like” tepkisi

images-38
Fjadrargljufur Kanyonu

Son yıllarda Instagram’dan yayılan milyonlarca fotoğraf paylaşımıyla popüler bir turizm merkezine dönüşen İzlanda’da halk, ‘düşüncesiz’ sosyal medya kullanıcılarına tepkili. İzlandalılar, ‘like almak’ uğruna doğal yaşama zarar veren ziyaretçilerden şikâyet ederken, İzlanda hükümeti de 2019’un Mart ayında ülkenin güneyinde yer alan ve popüler turizm noktalarından biri haline gelen Fjadrargljufur Kanyonu’nu ziyarete kapatma kararı aldı. Hükümetin kararı giderek artan turist sayısının çevre üzerindeki olumsuz etkilerine işaret ederken İzlandalılar da çeşitli sosyal medya hesaplarından ‘like’ uğruna çevreye verilen zararları ifşa ediyor. Ana yollar dışında off-road araba kullanımının yaygınlaşması, buzulların tahrip edilmesi, adanın ekosisteminde önemli bir yeri olan deniz yosunlarının yokedilmesi gibi gelişmeler İzlanda halkını endişelendiriyor. Vahşi atlar üzerinde drone uçurmak gibi “etkinliklerin” yaygınlaştığı adaya  gelen turistlere artık “ülkeyi bulduğu gibi bırakmaları”nın istendiği bir belge imzalatılıyor.

Son 10 yılda turistik açıdan giderek popüler bir bölge haline gelen ve özellikle Game of Thrones dizisinin çekildiği bölgeleri ilgi gören İzlanda, ülkenin turizm komitesinin verilerine göre son iki yıldır ortalama 3 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor. Toplam nüfusu 360 bin kişi olan İzlanda’da mevcut nüfusun 10 katına ulaşan yıllık  turistik hareketlilik ülkenin hassas doğal yaşamında yıkıcı sonuçlar doğuruyor.

İzlanda, geçtiğimiz aylarda ünlü şarkıcı Justin Bieber’ın videosuyla gündeme gelen Fjadrargljufur Kanyonu’nu ‘turistik ilginin yol açtığı çevresel bozulma’ gerekçesiyle ziyarete kapatmıştı.

Justin Bieber – I’ll Show You (Official Music Video)

About 9ada1deniz

Check Also

Dünya’nın en kuzeyindeki ada keşfedildi!

Grönland’da örnek toplamak için geçen ay yola çıkan bilim insanları, Dünya’nın en kuzeyindeki kara parçasını buldu. Araştırma …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir