Komodo Adaları krizi devam ediyor…

(dokuzadabirdeniz.com) Dünyanın en büyük kertenkelesi olarak bilinen ve 3 m.-80 kg,’a kadar büyüyebilen Komodo ejderleri’nin yaşadığı Endonezya’nın Komodo, Rintja ve Flores adalarındaki turizm krizi büyümeye devam ediyor. Komodo ejderlerini görmek için adalara gelen turistlerin yarattığı sorunlar ve ejderlere yönelik hayvan kaçakçılığı son iki  senedir Endonezya’nın gündemindeki yerini koruyor. Bir varan türü olan ve dünyanın en büyük kertenkelesi olarak tanınan Komodo ejderlerinin sayısındaki azalma nedeniyle hükümet geçtiğimiz sene 2020 yılı boyunca adayı ziyarete kapatma planını duyurmuş, ancak geçtiğimiz günlerde bu karardan vazgeçildiğini açıklamıştı.
Mart 2019’da bir kaçakçılık çetesinin 41 Komodo ejderini çaldığı ve bunların yurt dışında tanesi 500 milyon Endonezya rupisine (yaklaşık 200 bin TL) satıldığı iddialarının ardından yapılan ilk açıklamaların ardından geçtiğimiz günlerde Endonezya hükümeti, adaya erişimin yıllık bilet sistemiyle düzenleneceğini ve yaklaşık 1000 dolara yükseltileceğini açıkladı. Endonezya Çevre ve Orman Bakanı Siti Nurbaya, yeni sistemi “Park kapalı kalmayacak. Onu dünya çapında bir tatil noktasına çeviriyoruz” açıklamasıyla duyururken bulundu.

images-35

Ejderlerin yaşadığı  Komodo, Rintja ve Flores adalarıyla birlikte toplam 26 adadan oluşan Komodo Adaları her ay yüzde 95’ini yabancı turistlerin oluşturduğu yaklaşık 15 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan adalarda resmi rakamlara göre 1727 Komodo ejderi yaşıyor. Geçen yıl 176 bin kişinin ziyaret ettiği bu adalarda ejderlerin doğal yaşam alanlarına zarar verildiğini belirten doğa savunucuları bu adaların ayrıcalıklı ve zengin üyelerin girişine açılması kararına tepki gösteriyor ve insan trafiğine tamamen kapatılması gerektiğini savunuyor.

About 9ada1deniz

Check Also

Dünya’nın en kuzeyindeki ada keşfedildi!

Grönland’da örnek toplamak için geçen ay yola çıkan bilim insanları, Dünya’nın en kuzeyindeki kara parçasını buldu. Araştırma …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir