Güney Atlantik Okyanusu’nun erişilmesi en zor bölgelerinden birinde bulunan Tristan da Cunha adalarına bağlı küçük bir okyanus adası olan Ulaşılamaz Ada (Inaccessible Island), dünya çapında plastik kirliliğinin ulaştığı noktayı gösteren en önemli kanıtlardan biri oldu. Altı milyon yıl önce sönmüş bir volkanın mirası olan ada, denize uzanan sert kayalıkları ve zor inişleriyle bugüne kadar ulaşılamaz bir vahşi yaşam alanı olarak tanınıyordu. 1873 yılından bu yana üzerinde insan yaşamayan Ulaşılamaz Ada aynı zamanda Atlantisia rogersi adlı soyu tükenmek üzere olan uçamayan bir kuş türüne de ev sahipliği yapıyordu.
Bugün aynı ada dünyada ve okyanuslarda yaşanan plastik kirliliğinin son kurbanlarından biri olarak tanınmaya başladı. BBC World’ün haberine göre Cape Town Üniversitesi Fitz Patrick Afrika Ornitolojisi Enstitüsü’nden Peter Ryan’ın Kanadalı ve Güney Afrikalı bilim insanlarıyla birlikte yürüttüğü bir araştırma bu ücra Atlantik adasının hızla plastik atıklarla dolmaya başladığını gösterdi.
Ulaşılamaz Ada’da 2009 yılında inceledikleri plastik atıkların 3 bin 515 parçadan oluştuğunu, bu sayının 2018’de 8 bin 84’e yükseldiğini açıklayan Ryan, bu büyük artışın gemilerden atılan plastik atıkların etkisiyle oluştuğunu söyledi. Güney Afrika ve Kanadalı araştırmacılar, bugüne kadar okyanuslara karışan plastiklerin çoğunun karalardan yine karalara ulaştığının düşünüldüğünü ancak bunun doğru olmayabileceğini de sözlerin eklediler.
Araştırmacılar gemilerden bırakılan plastik atıkların da denizler açısından önemli bir kirlilik faktörü olduğunu vurgulayarak, adada çoğu Çin’de üretilmiş pet şişeler bulduklarını açıklayan ekip üyeleri Dünya Miras Alanı olarak tanınan adada bulunan en eski pet şişenin de 1971 yılında üretilen poliüretan bir kap olduğunu belirttiler.
Adada yaşanan kirlenmenin son on yıl boyunca büyük bir artış gösteren Güney Amerika ve Asya arasında yapılan deniz taşımacılığının bir sonucu olduğu tahmin ediliyor. Ticaret filolarının, denize atık bırakılmasını yasaklayan uluslararası anlaşmalara uygun davranmadığının bir göstergesi olan plastik birikimi günümüzde tüm dünya adalarını tehdit ediyor. Okyanuslara karışan pet şişelerin miktarı ise 1980’den beri her yıl düzenli olarak ortalama yüzde 14,7 artıyor.