Ses Ol! Adalar’da…

Sesol.org ve Sabancı Üniversitesi Lisans Araştırma Programı (PURE) işbirliğiyle 24 Haziran- 9 Ağustos 2019 tarihleri arasında, İpek Oskay, Dr. Kerem Bora, Dr. Mehmet Kuru ve Dr. Miray Özkan yürütücülüğünde “Introduction to Collaborative Design for Publicizing Research: Designing a Prototype for an Arduino based Sound Installation” adlı bir program başlatıldı. 24 Haziran’da başlatılan 7 haftalık lisans araştırma programının 3. haftası Adalar’da tamamlandı.

sesolsada

Yedi hafta sürecek olan araştırma programı (PURE) kapsamında farklı disiplinlerden gelen öğrenciler, çeşitli kentsel aktörlere ortak toplumsal fayda sağlayacak, sanat, teknik ve bilimi bir araya getiren, araştırma sonuçlarının halka ulaşmasını, yaygınlaşmasını sağlayacak enstrümanlar üretmeyi öğrenecekler. PURE katılımcıları, progrm süresince bir yandan teorik ve metodolojik eğitimler alıp örnek bir enstrüman tasarlayıp inşa ederken diğer yandan da İstanbul’da faaliyet gösteren kamu kuruluşları, sanatsal ve/veya teknik işler üreten atölyeler, kolektifler, araştırma ekipleri ve bu tür işleri fonlayan kuruluşlarla temas kuracaklar.

Bu Lisans Araştırma Programı (PURE) kapsamında inşa edilecek örnek enstrüman, PURE katılımcıları tarafından Adalar ilçesindeki sosyal aktörler ve ‘Adalara Ses Ol’ ekibinin üyeleri ile temasa geçerek tasarlanacak. Çalışma boyunca Adalar’dan çeşitli ses kayıtları, çeşitli görüşmeler ve tartışmalar da derlenerek yayımlanacak.

Bu Lisans Araştırma Programı (PURE) kapsamında inşa edilecek örnek enstrüman, PURE katılımcıları tarafından Adalar ilçesindeki sosyal aktörler ve ‘Adalara Ses Ol’  ekibinin üyeleri ile temasa geçerek tasarlanacaktır. ‘Adalara Ses Ol’ adlı proje http://www.sesol.org sitesi üzerinde yayınlanmaktadır.
 whatsapp-image-2019-07-15-at-14-37-06
Sesol.org, ses kayıtlarıyla çalışmak isteyen farklı toplumsal gruplara, alt yapısını açmayı planlayan bir açık arşiv ses haritaları platformudur. Adalara Ses Ol bu platformun ilk kampanyasıdır. 2015 Mayıs ayında gönüllü bir ekip adalara dair sorunları ve yaşam çeşitliliğini konu edinen bir ses kampanyası hayata geçirmeye karar verdi. İstanbul ili dahilindeki yerleşime açık olan tüm adalar, onların mahalleleri olan Yassı, Sivri, Tavşan ve Kaşık Adaları ve bu adaları çevreleyen Marmara Denizi ile ilişkili canlı ve cansız varlıklara ait bir ses datası oluşturularak Adalar ve Marmara Denizi ahalisinin – ortaklarının- çeşitliliğinin sergilendiği interaktif bir açık alan sağlandı. whatsapp-image-2019-07-15-at-14-40-10Herkesin katılımına, kullanımına, farklı işler üretmesine açık bir ses datası ile Adalardaki sorunlara ve taleplere dair web üzerinde bir açık arşiv ses haritası oluşturuldu. Harita geliştirilirken tematik bir analiz ve şehrin farklı yerlerinde açılan kampanya masalarında sergilenecek bir ses enstalasyonu gerçekleştirmek kolektifin öncelikli hedefleri arasındadır.
Detaylar için:
SABANCI UNIVERSITY PURE INTRO TO COLLABORATIVE DESIGN – SESOLORG

Programı instagram hesabımızdan takip edebilirsiniz
https://www.instagram.com/adalarasesol/

About 9ada1deniz

Check Also

Dünya’nın en kuzeyindeki ada keşfedildi!

Grönland’da örnek toplamak için geçen ay yola çıkan bilim insanları, Dünya’nın en kuzeyindeki kara parçasını buldu. Araştırma …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir