İlaçlama Adalar’ı zehirliyor..

İstanbul Adaları’nda bir süredir devam eden “yeni sivrisinek türleri” hakkındaki tartışmalar, çeşitli kampanyalar ve artan ilaçlama faaliyetleriyle ilgili bir açıklama yayınlayan Adalar Savunması 9 Ağustos 2018 günü tüm Adalılar’ı artan ilaçlama faaliyetleri konusunda uyardı…

 

Adalılar, yazlıkçı dostlarımız, günübirlik ziyaretçi arkadaşlarımız..

Son günlerde Adalar’da değişik sivrisinek türlerinin ürediği ve yaygınlaştığına yönelik haberler ve açıklamalar gündeme gelmekte, endişeler, şikayetler ve kimi zaman panik seviyesine ulaşan tepkiler görülmektedir. Bu durum karşısında ve giderek artan talepler doğrultusunda Adalar’daki İBB ekipleri de spreyleme ve larvasit yöntemleriyle ilaçlama çalışmaları yapmaktadır. Bu durum yaz süreci boyunca ilaçlama çalışmalarının arttığı ve daha da artacağı yönünde endişeler yaratmaktadır.

Bilindiği gibi son yıllarda başta iklim değişikliği, bitki örtüsü kaybı, normal dışı yağışlar, artan turizm ve uluslararası dolaşım hareketleri Türkiye ve Adalar faunasında rastlanmayan çeşitli sivrisinek türlerinin ve sivrisinek kaynaklı çeşitli hastalıkların görülmesine yol açmaktadır. Ancak bu sivrisineklerden ve diğer vektör (hastalık yayan) canlılardan kaynaklı sıtma, sarı humma, Batı Nil virüsü, Zika, Deng ateşi, Filariya gibi hastalıklar Marmara ve İstanbul bölgesinde ya hiç görülmemekte ya da çok az sayıda rastlanmaktadır. Sözkonusu hastalıklardan herhangi biri, kimi çok sınırlı sayıda alerjik reaksiyon dışında Adalar’da görülmüş ya da ilaçlama gerektirecek epidemik (salgın yapan) boyuta ulaşmış değildir.

Bu konularda ilgili kurumlarca kamuoyunun ve halkın yeterince bilgilendirilmemesi, yeterli araştırma ve inceleme çalışmalarının yapılmaması zaman zaman paniğe neden olmakta,  halkın uyarılmaması ve alınacak önlemlerle ilgili  açıklama yapılmaması da önemli bir sorun durumundadır.

Öte yandan gelen talepler üzerine sivrisineklerin yoğunlaştığı bölgelerde genellikle spreyleme yoluyla yapılan ilaçlama faaliyetleri sineklerin varlığında bir azalma yaratmamakta, aksine kullanılan insektisitler sineklerin ilaçlara karşı toleransını arttırmakta, sineklerde ilaçlara karşı direnç gelişmektedir. Dahası ilaçlama süreci, sivrisinek nüfusunun kontrolünü sağlayan kuşlar, yarasalar ve örümcekler başta olmak üzere birçok türe zarar vermekte, bunların yanı sıra kelebekler, uğur böcekleri, arılar  da ölmekte, bu canlılar tarafından tozlanan ada eko-sisteminin önemli bitki türleri de büyük zarar görmektedir. 

Yapılan ilaçlama çalışmaları sonucunda sokak hayvanları ve hayvan hakları savunucularının sokak hayvanları için dağıttığı su ve mama kapları zehirlenmektedir. Bahçelerinde sebze meyve yetiştiren Adalılar’ın ürünleri böcek ilaçlarına maruz kalmakta, zehir toprağa karışmakta, bu zehirlere karşı hassas çocuklarımız ve yaşlılar da ciddi oranda etkilenmektedir.

Unutulmamalıdır ki, tüm bilimsel araştırmalar sivrisinek üreme alanlarının yüzde 70’i aşan bir bölümünün insanlar tarafından yaratıldığını göstermektedir. Sivrisineklere ve benzeri hastalık yayan vektör canlılara karşı mücadelenin ilaçlama yoluyla yapılamayacağı bilimsel bir gerçektir. moslifecycle

Bilindiği gibi sivrisinek yaşam döngüsünün temeli DURGUN SU’dur. Tüm sivrisinek türlerinin yumurtlama-larva-pupa-yetişkin üreme döngüsünün, yani yaşamlarının ilk üç evresi suda tamamlanmaktadır. Sıcaklığa bağlı olarak bir kaç günlük üreme döngüsüne sahip sivrisinekler, kentsel alanlarda kapı ve bahçe önlerindeki durgun su bulunduran kova, bidon ve varillerde, su kesintilerine karşı ya da sulama amaçlı olarak çatılarda ya da sarnıçlarda bulundurulan su depolarında, kullanılmayan araç ve bisiklet lastiklerindeki su birikimlerinde, aşırı bahçe sulaması sonucu oluşan su birikintilerinde, logar kapakları çevresinde, izole edilmemiş evsel su birikme alanlarında, çatı ve oluklarda, yeni yapılan inşaat alanlarındaki sularda, temizliği yapılmayan süs ve yüzme havuzlarında üremektedir. Adalar’daki kontrolsüz turizm ve yaz nüfusundaki artı,  insan kaynaklı çevresel temizlik sorunları sivrisinek yoğunluğundaki artışın önde gelen nedenidir.

Tüm bu nedenlerle Adalıları ve yazlıkçı dostlarımızı ilaçlama çalışmalarından kaçınmaya, doğaya ve insana zarar veren ilaçlama taleplerinde bulunmamaya, sivrisineklerden rahatsız oldukları takdirde evlerindeki ve çevrelerindeki durgun su birikintilerini ortadan kaldırmaya ya da izole etmeye çağırıyoruz…

Ayrıca tüm Adalıları sivrisinekleri uzak tutmak üzere,  yüzyılların mirası olarak Ada evlerinin bahçelerine dikilen defne ve zakkum ağaçlarına, biberiye çalılarına gözümüz gibi bakmaya çağırıyoruz.

ADALAR SAVUNMASI

9 Ağustos 2018

Bilgi için: https://evrimagaci.org/sivrisinekler-neden-var-ne-ise-yarar-yok-etsek-olmaz-mi-3796

About 9ada1deniz

Check Also

Dünya’nın en kuzeyindeki ada keşfedildi!

Grönland’da örnek toplamak için geçen ay yola çıkan bilim insanları, Dünya’nın en kuzeyindeki kara parçasını buldu. Araştırma …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir