Herkesin katılımına, kullanımına, farklı işler üretmesine açık bir ses datası ile adalardaki sorunlara ve taleplere dair :
- web üzerinde bir açık arşiv ses haritası
- tematik bir analiz
- şehrin farklı yerlerinde açılan kampanya masalarında sergilenecek bir ses enstalasyonu
gerçekleştirmek öncelikli hedeflerimiz arasında. Ses datamız bizim kullandığımız telif hakkini kullanarak bu seslerden başka işler üretmek isteyecek herkese açık. Bu işleri de Sesten İşler sayfamızda yayımlamak iştiyoruz. Bizimle iletişime geçmeniz yeterli. Seslerin bir kısmını soundcloud hesabımızdan da dinleyebilirsiniz.
Sesol.org’u ilerleyen süreçte benzer ‘Ses Ol’ kampanyaları yürütmek isteyen farklı aktivistlere de açarak, farklı meseleleri ortaklaştırabileceğimiz bir ses haritaları platformu ve forum alanı haline getirmeyi planlıyoruz.
Sitemizdeki yazılım ve tasarım çalışmaları devam ederken, sizleri de çalışmamıza katılmaya, adalara ses olmaya, ses toplamaya davet ediyoruz. Sitemizdeki ‘Ses Ekle’ sayfasından siz de ses yükleyebilirsiniz.
Ses eklemek için sayfadaki işaret imini ses dosyasını yükleyeceğiniz noktaya taşıyarak tutturun. Daha sonra haritanın altındaki formu doldurarak 2-3 dakikalik mp3 formatında kaydedilmiş sadece size ait olan ses dosyanızı sisteme yükleyebilirsiniz. Teşekkürler!
Proje sadece kişisel mali kaynaklarımız ve ortaklaştırdığımız emeklerimizle yürütülmektedir.
Her türlü sorunuz ya da ekibe katılım için bize info@sesol.org’dan ulaşabilirsiniz.
Neler yükleyebiliriz derseniz size birkaç fikir sunalım:
- Adalara dair duyulsun istediğiniz herhangi bir ses – anılarınız, talepleriniz, sorunlar, sesi duyulmayanlar, geçtiğiniz sokaklar, vaktiyle olanlar simdi olmayanlar. Ada ve Marmara Denizi ahalisi kimlerdir? Adalarda yaşayanlar, adalardan gelip geçenler kim?
- Mesela haritada Heybeliada Sanatoryum’un olduğu alanda bir çok noktada rüzgar, kuş, nefes, türlü orman sesleri, buraya dair anılar, adalının Sanatoryum’a dair talebi, hastane sesi gibi bir çok 2-3 dakikalik mp3 formatında kaydedilmiş sesler.
- Çocukların ada algılarını konu edinen sesler.
- Marmara Denizi üzerinde su altı sesi, vapur sesi, vapur kalabalığı sesi, keyif sesi, adalıların ulaşıma dair derdini anlatan sesler, deniz canlıları, denizin sorunları ve benzeri.
- Adalardan gelip geçenler kim? Ne söylemek isterler?
- Ada sokaklarında duyduğumuz her dilde kayıt yapılabilir.
Sesol.org [Be the voice of] Islands Sound Map Commons Project Sesol.org [Be the voice of, in Turkish] is a website serving an interactive online sound map of the Islands District in Istanbul, Turkey (famously known as Price Islands) and the Marmara Sea surrounding them. The SesOl sound map project aims to develop an open and interactive sound data archive of the living (anthropologic, bioacoustic, and other biophonic) and non-living entities (geographic, mechanic, urban and so on). The content of the uploaded sounds also acts as a social forum exhibiting social and political problems, memories, desires, demands of the islands and the Marmara Sea commoners as well as the multiplicity of the forms and existences that these various commoners take, inhabiting or passing by the islands and the Marmara Sea in various temporal frames. Methodologically, the project brings together ideas and tools of cybercartography, mapping, audio ethnography, soundscape ecology, soundwalk, and community development. The SesOl.org collective has also designed a movable sound installation to be exhibited on the islands and the ports of Istanbul. The SesOl.org project is developed by the volunteer efforts of the SesOl.org Collective and on individual funds. Currently, the site language is Turkish, only while recording can be of any language that is heard on the islands and the Marmara Sea. See HARITA [MAP] for the sound map See SES EKLE [ADD] for adding sounds to the map See RADYO [RADIO] for the soundcloud.com playlist of some of the sounds. See SESTEN İŞLER [SOUND WORKS] for our call for individual sound works to be produced out of our sound data- i.e. sound mixes, sound installations, radio mixes, dance choreographies etc.