(Dokuz Ada Bir Deniz) – Adalar Sokak Festivali’nin ikincisi bu sene 27-28-29 Ağustos tarihlerinde Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada’da eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. İstanbul’un 4 adasına yayılmış olarak gerçekleştirilen festival kapsamında bu sene çeşitli sanat dallarında sokak atölyeleri, tiyatro gösterileri, takas pazarları, kuş gözlem gezileri, müzik ve dans gruplarının performansları ve çok sayıda çocuk atölyesi gerçekleştirilirken Adalar’dan ve Adalar dışından gelen çeşitli grupların el sanatı ürünleri de standlarda sergilendi.
Adalar Kaymakamlığı’nın bu yıl fetival kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan açıkhava konserlerini “güvenlik” bahanesi ve “konserler etik olmaz” gerekçesiyle yasaklamasına rağmen Adalar Sokak Festivali organizasyonu yaptığı açıklamayla yasaklama kararını kınarken, festivalin yasaklara rağmen devam edeceğini vurguladı. Yapılan açıklama şu şekilde:
“Yasaklar Adalar’a geldi!
27-28-29 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan 2. Adalar Sokak Festivali kapsamındaki iskele konserleri Adalar Kaymakamlığı tarafından “güvenlik endişesi” ve “etik kaygılar” gerekçeleriyle yasaklanmıştır. Festival kapsamında planlanan diğer mekan konserleri ve etkinlikleri, standlar, sergiler, tiyatro gösterileri, geziler, küçük sokak müziği ve performans çalışmaları, çocuk ve dans atölyeleri planlandığı şekilde yapılacaktır.
Kınalıada’da, Burgazada’da, Heybeliada’da, Büyükada’da,
Sanatla, dostlukla, dayanışmayla, Festival’e Devam…”
Festivalin başlamasına bir gün kalan gelen yasaklama kararı, birçok etkinliğin iptal edilmesi sonucunu doğursa da pek çok müzisyen ve sanatçı da yasak kararına karşı dayanışma amacıyla ada sokaklarında müzik yaptı.
Festivalin ilk günü Büyükada’da Zeyhep Soref’in Çocuklarla Kukla ve Drama Atölyesi ve Ali Alizade’nin heykel çalışması, Sevgi Çekiç’in “Harfin Huzursuzluğu” adlı sergisinin açılışı ve grafiti sanatçılarının duvar boyama çalışmaları dikkat çeken etkinlikler olurken, aynı saatlerde Kınalıada da Ayşem Ötük’ün cam atölyesi, Meral Ağar ve Nesrin İşcan’ın Posta Sanatı ve Origami Atölyeleri çocuklar tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. Zinem Yılmaz’ın drama ve M.Kemal Emirel’in ritm atölyelerinin renk kattığı festivalin ikinci gününde etkinlikler Heybeliada’da yoğunlaştı. Kadir Peltek ve Ertuğrul Küçükbayraktar’ın ada sokaklarında tulum ve bendirle gerçekleştirdikleri açılış performansı, Serkan Kırmızı’nın Davulumdan Masallar çocuk atölyesi, Dolunay Varol’un Heybeliada Ruhban Okulu’ndaki yoga atölyesi ve Heybeliada Tepe Mahallede Briken Aliu, Namekan, Serkan Kırmızı ve Kadir Peltek’in müzikleri eşliğinde Zeynel Meriç’in gerçekleştirdiği uçurtma atölyesi büyük ilgi gördü.
Adalıların yanı sıra pek çok sanatçı ve kurumun da gönüllü olarak destek verdiği festivalde Adalar Savunması da Heybeliada’da halen devam etmekte olan Adalar Biyolojik Çeşitlilik Envanter çalışmaları kapsamında “Belki Üstümüzden Leylekler Geçer” sloganıyla bir kuş gözlem gezisi düzenledi. Dilek-Tunç Geçit rehberliğinde yapılan kuş gözlem gezisinde Adalar’da yerleşik ya da göçmen olan çok sayıda kuşu yakından tanıma fırsatı bulan katılımcılar dürbün ve teleskopla ibibik, benekli sinekkapan, leylek, arı şahini, arı kuşu, karabatak gibi kimileri ender görülen kuş türlerini gözleme olanağı yakaladılar. Aynı dakikalarda Jak Soref’in Büyükada Kütüphanesi’nde İnsanlık Tarihi konulu söyleşisi de ilgiyle izlenen etkinlikler arasındaydı.
Festivalin üçüncü ve son gününde ise Burgazada’da resim, seramik ve taş boyama atölyeleri ve duvar resmi çalışmaları özellikle adalı çocukların yoğun ilgisiyle karşılandı. Atölyelerin ardından Burgazada Aya Yani Kilisesi’de İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun semazen gösterisi eşliğinde verdiği konser ise adalılara festivalin en unutulmaz etkinliklerinden birini yaşattı. Akşam saatlerinde Burgazada Aya Nikola Parkı’nda Hunharca Gülen Adam’ın stsand-up gösterisi ise Burgazadalılar’ın neşeli saatler geçirmesini sağlayan festivalin son etkinliği oldu.
Adalar Sokak Festivali’nin ikincisi tüm yasaklara ve engelleme çalışmalarına rağmen Adalar’da müziğin susmayacağını, sanatla, dostlukla, dayanışmayla yapılan tüm etkinliklerin başarıyla gerçekleştirilebileceğini bir kez daha göstermiş oldu…