Almanya’da yapılan bir araştırmada, geçtiğimiz çeyrek yüzyıl boyunca uçan böceklerin biyokütlelerinde yüzde 82’lik bir düşüş olduğu açıklandı. Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne (International Union for Conservation of Nature) göre, dünya amfibilerinin yüzde 40’ı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Mavi yüzgeçli orkinos stokları, tarihi nüfusunun yüzde 3’üne kadar geriledi. ABD’nin Atlantik morina balıkçılığı son zamanlarda büyük birseviye düşüşüşü yaşıyor. Birleşmiş Milletler bu yılki raporunda, yaklaşık bir milyon hayvan ve bitki türünün neslinin tükenmesiyle karşı karşıya olduğu konusunda tüm insanlığı tekrar uyardı. Rapora göre “insanlık tarihinde her zamankinden daha fazla ve daha hızlı ” bir yok oluş süreci yaşanıyor. Günümüzde tüm canlılar her gün yeni ve tehlikeli zorluklarla baş etmek zorunda: Hava kirliliği, rüzgar türbinleri, gökdelenler, uçaklar, pestisit kullanımı ve benzeri görülmemiş düzeyde habitat kaybı.
Kuşlar da bu yokoluşu sürecinden en çok etkilenen canlıların basında geliyor. Science dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ABD ve Kanada’da 1970’den beri 2.9 milyar kuş yokoldu. Bu rakam, insanlığın bu kadar çok farklı kuş türünü korumadaki büyük başarısızlığını gösteren vahim bir tablo.
Araştırma ekibi, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da 500’den fazla kuş türü için kuş popülasyonu izleme verilerini analiz etti. Göçmen kuşların hareketlerini toplayan sofistike meteoroloji radarlarına ait on yıllık verilerden ek destek sağlandı. Araştırmacılar, son beş yılda birçok kuş türünün popülasyonda önemli kazanımlar elde ettiğini gördü. Ancak birçoğu, yani yaklaşık 2,7 milyar ile 3,2 milyar arasında, ortalama 2.9 milyar kuş net nüfus kaybına uğramış durumda.
Kaybolan 2.9 milyar kuşun çoğunun, Kuzey Amerika’ya özgü olmayan türlere ait olduğunu gözlemlendi. Bu türlerden sadece ikisi – ‘Avrupa Sığırcığı’ ve ‘Bayağı Serçe’ – kaydedilen net nüfus kaybının sadece yüzde 15’ini oluşturuyor.
Otlak Kuş Türleri %74 azaldı
Otlaklarda yaşayan kuşlar, hızla artan tarımın etkisiyle birlikte en sert şekilde etkilenen türlerden birileri. Habitat alanlarının traşlanıp tarıma açılması ve uygulanan pestisit gibi kimyasallar yüzünden hem böcekler hem de kuşlar ilaçlı tohumlar nedeniyle etkilenmekte. Bu çalışmadaki bilim adamları, otlak kuş türlerinin %74’ünün azaldığını ve 717 milyon kuşun kaybolduğunu tespit etmiştir.
Çözümler Yeterli Değil
Çözüm bir veya iki kimyasalın yasaklanması ile yeterli olmayacak. İnsanlığın kendine bir ayna tutması ve karar vermesi gerekiyor – gerçekten bu gezegende yalnız mı kalmak istiyoruz? Dünyanın biyoçeşitliliği; bilim, tıp, eğitim ve kendimizi anlama yolunda canlı ve önemli bir kaynak.
Gezegenin doğal sistemleri artık insan davranışları tarafından derinden etkileniyor, değiştiriliyor ve yokoluşu süreci giderek hızlanıyor. Gezengenin tükenişi insanın da tükenişi anlamına geliyor.
Kaynaklar
https://www.nytimes.com/2019/09/19/opinion/crisis-birds-north-america.html
https://science.sciencemag.org/content/366/6461/120
In a New Study on Bird Loss, Some Scientists Say Subtlety Is Lost, Too
https://www.nationalgeographic.com/animals/2019/09/three-billion-birds-lost-north-america/