Güney Pasifik’teki 176 adadan oluşan Polinezya ülkesi Tonga açıklarında 2014 yılında patlayan su altı volkanının küllerinin oluşturduğu dünyanın en yeni adasında yaşam belirtilerinin görülmeye başlandı. Radyo Yeni Zelanda’da yer alan habere göre, başkent Nuku’alofa’nın yaklaşık 70 kilometre kuzeybatısındaki Hunga Tonga ile Hunga Ha’apai adaları arasında 4 yıl önce patlayan su altı volkandan püsküren lavların oluşturduğu adayı bir grup bilim adamı ziyaret etti. 2006 yılından bu yana volkanik hareketlerin bulunduğu bölge NASA tarafından güneş sistemindeki diğer gezegenlerin volkanik oluşumlarıyla ilgi ipuçları elde etmek amacıyla uydu teknolojileriyle izlenen ada önemli jeolojik bulguların yanı sıra ekosistem hakkında da değerli bilgiler veriyor.
Aralık 2014 sonunda, Tonga’nın Güney Pasifik Krallığı’ndaki bir denizaltı yanardağının patlaması ve havaya şiddetli bir buhar, kül ve kaya akışı saçılması sonucunda gökyüzüne yaklaşık 9 kilometrelik bir külpüskürmesi gerçekleşmişti. Kül Ocak 2015’te bugünkü yerine yerleştiğinde, 120 metrelik bir zirveye sahip yenidoğan bir ada oluşmuş, bölgedeki iki eski ada arasına yerleşmişti.
Hunga Tonga-Hunga Ha’apai olarak bilinen yeni kurulan Tongan adasının, başlangıçta birkaç aylık ömrü olacağı öngörülmesine rağmen, NASA yeni çalışmalarına göre adanın 6-30 yıllık bir yaşam süresine sahip olacağını açıkladı.
Öte yandan adayı incelemek üzere bölgeye giden Tongalı jeologlar ve NASA’dan bilim insanlarının yer aldığı ekipte olduğunu aktaran Tonga Topraklar Bakanlığı Sekreter Yardımcısı Taaniela Kula, ziyaret sırasında adada yaşayan kuş türlerine ve çiçeklere rastladıklarını bildirdi. Dünyanın en yeni adasındaki bitki örtüsü hakkında, çevre adalarda yaşayan kuşların dışkısıyla gelen tohumların adada bir bitki örtüsü oluşturmaya başladığını açıklayan kula, “Çünkü ada farklı türden kuşlarla dolu. Deniz kuşları bölgede yuva yapıyor, kraterin etrafında ürüyorlar ve aynı zamanda volkanın etrafındaki vadilerde yaşıyorlar.” ifadelerini kullandı.