(dokuzadabirdeniz.com)
Geçtiğimiz yıl Adalar’da defalarca yaptığımız eylemlere, topladığımız imzalara, verdiğimiz dilekçelere rağmen, Adalar halkının taleplerini ve ihtiyaçlarını görmezden gelen devlet kurumlarının sağlık hizmetlerindeki kısıtlamaları ve sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlar devam ediyor. Adalar halkı cezalandırılıyor! Halen kurulu, tam teşekküllü bir hastanesi bulunmayan, hastane inşaatı bir yılan hikayesine dönen Adalar’a şimdi de Burgazada ve Kınalıada halkına hizmet etmek üzere geçtiğimiz sene hizmete sokulan acil sağlık hizmetleri, 112 servisleri ve ambulanslar geri alınıyor!
İnsan sağlığını bir arz-talep ilişkisi içinde ele alan, sağlık hizmetlerini talep, karlılık, verimlilik gibi ölçütlerle değerlendiren yetkili kurumlar, “Burgazada’da yeterli talep yok, Kınalıada’da yeterli hasta yok, maliyetler yüksek” vs. diyerek Burgazada’da 1 Kasım tarihinde iptal ettikleri acil servis hizmetlerini, 30 Aralık’tan itibaren Kınalıada da kaldırmaya hazırlanıyor. Burgazada ve Kınalıada halkına bir yerel seçim yatırımı olarak göz boyama amacıyla verilen hasta nakil araçları ve 112 servisleri iptal ediliyor.
Geçtiğimiz Ağustos ayında yerel seçimler öncesinde Adalar’ı ziyaret eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Adalar’ın sağlık sorununu çözdüklerini ilan ederek 112 acil servis binaları, deniz ve kara ambulansları, acil servis helikopterleri tahsis ettiklerini açıklamasının ardından 6 ay bile geçmeden Burgazada ve Kınalıada’daki acil servis hizmetleri iptal ediliyor. Sınırlı acil sağlık ve Aile Sağlık Merkezi hizmetleri bulunan Büyükada ve Heybeliada’da ise cuma günleri ve haftasonları yeterli hizmet alınamıyor. Adalılar’a müjdeli haber olarak lanse edilen ve Deniz Taksi işletmesinden kiralanan Hasta Nakil Araçları’nın da kaldırılacağı yeni uygulamaya karşı bir kez daha söylüyoruz: İnsan hayatı kar, zarar, istatistik hesaplarıyla ele alınamaz. Kış aylarında 14 bin kişinin yaşadığı ve kurulu bir hastanenin bulunmadığı Adaların tümünde tam donanımlı acil sağlık hizmetleri vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Haftada 7 gün 24 saat acil sağlık hizmeti verecek ve hastayı ihtiyacı olan hizmet birimine ulaştıracak, ücretsiz ve hızlı erişilebilir gezici ve sabit sağlık birimleri kurulmalı, varolan hizmetler iptal edilmemelidir.
Burgazada ve Kınalıada’ya ambulans ve 112 acil sağlık hizmetlerini geri ver! Sağlık Hakkımızı İstiyoruz…
Adalar Savunması, 12 Aralık 2014
TALEPLERİMİZ:
İstanbul Adalar ilçesi coğrafi yapısı nedeniyle sağlık hizmetleri konusunda yetersizlikler yaşamaktadır. Mevcut sağlık işleyişinde Aile Hekimliği uygulamaları ikamet eden kişi sayısı üzerinden düzenlenmektedir. Ancak Adalar ilçesinde yaygın yerleşim dört adaya yayılmıştır ve yaz aylarında nüfus 2-3 katına artar.
Ancak bu nüfus başka ilçelerde ikamet ediyor göründüğünden Adalardaki nüfus artışı verilen hizmeti etkileyemiyor. Adalar ilçesinde yaşayanların sağlık hizmetlerine ulaşımdaki en büyük sorunu acil sağlık hizmetleri ve 2. ve 3. basamak hizmetlere erişimdir. Birinci basamak hizmetlerde de sıkıntı vardır. Adalar ilçesinde sağlık hizmetlerinin tüm bireylere ihtiyaçları oranında ulaşabilmesi ve acil ya da uzmanlık gerektiren hizmetlere kolay ve hızlı ulaşım için aşağıdaki birimler önerimizdir:
1. Birinci basamak poliklinik hizmeti: Her adaya nüfuslarına bakılmaksızın birinci basamak hizmetlerinin aksamayacağı şekilde sağlık personeli sağlanmalıdır. Bu düzenlemede birinci basamak hizmetlerinin sürekliliği göz önüne alınmalıdır. Önerilen personel sayısı her ada için 2 adet aile sağlığı hekimi, 2 hemşire, 2 laboratuvar teknisyeni ve hizmetli personel şeklinde olmalıdır. Altyapı olarak: Temel biyokimya (üre, glukoz, kreatinin, Na+, K+, Cl-, ALT, AST, bilurubin, troponin I, CK-MB, CK, total protein, albumin, TG, cholesterol, LDL, HDL), hemogram ve idrar analizörleri bulunmalıdır. EKG cihazı, portatif röntgen cihazı, glukometre, pulse oksimetre, fetal pulse dedektörü, tansiyon aleti, steteskop, negatoskop, jenaratör, soğuk zincir için buzdolabı, pediyatrik ve tetanoz, kuduz aşıları ve diğer birinci basamak hizmet materyalleri.
2. Acil tıp hizmeti: Acil tıp hizmetlerinde karşılaşılan en önemli aksaklıklar; zamanında hastaya ulaşamama, müdahale ve transferdir. Bu nedenle önerimiz Büyükada’da Adalar Ana Acil Tıp Merkezi yapılandırılmalı ve her adada yeterli fiziksel nöbet ortamı sağlanan istasyonlar oluşturulmalıdır. Tüm istasyonlarda 24 saat Ambulans ve Acil Bakım Teknikerleri (AABT) ve hemşire bulunmalıdır. Ana Acil Tıp merkezinde 24 saat hekim bulunmalı.
Diğer adalardaki müdahalelere AABT Büyükada’da merkezde bulunan hekime gerektiğinde danışarak müdahale eder. Sonuç olarak önerimiz her adada yoğun bakım kara ve deniz ambulansları bulunmalıdır. Ambulanslara erişim 112 üzerinden olacaktır. Ayrıca adalarda hasta ve yaşlıların transferlerini yapacak “hasta nakil araçlarına” da gereksinim vardır.
3. İkinci Basamak Hizmetleri: Kolay ulaşımın sağlanması açısından Adalardaki devlet hastanesi iyi bir noktadır. Devlet hastanesi yeterli hizmeti verecek şekilde personel ve malzeme açısından geliştirilmelidir.
Bir başka seçenek olarak Heybeliada sanatoryum binası hastane olarak yeniden hayata geçirilebilir.
• Kadın-Doğum Hizmetleri : Adalar ilçesinde yaşayan kadınların en önemli sağlık eksiklerinden biri doğum hizmetleridir. Doğum yapacak bir çok kadın adalardan taşınmak zorunda kalmaktadır.
Bu nedenle Adalar ilçesi sınırları içinde doğum yapmalarının sağlanacağı 2. basamak donanımlı bir birime ihtiyaç vardır. Büyükadadaki devlet hastanesi doğum ünitesi bu hizmetler için geliştirilebilir. Hasta nakil aracı ya da ambulans erişim sağlayacak olan araçlardır.